Celijakija je doživotna nepodnošljivost organizma na gluten, proteina koji se nalazi u određenim žitaricama koje su tradicionalno najzastupljenije u ishrani: pšenici, ječmu, raži i ovsu. Istraživanja u svijetu su pokazala da je učestalost alergije na gluten poprilično visoka, a od celijakije oboli jedna od 100 osoba. Celijakija se može manifestovati u svim životnim dobima, nije nužno da se alergijom na gluten rode. Pokretački uzročnici mogu biti jako različiti - od stresa, posljedica drugih bolesti, određenih ljekova ili komplikacija kod operacija. Strogim pridržavanjem ishrane bez glutena dolazi do potpunog nestanka simptoma bolesti. Međutim, konzumacija čak i manjih količina hrane koja sadrži gluten može izazvati ponovnu pojavu bolesti.
Proizvodi sa oznakom BEZ GLUTENA nemaju svi Gluten free certifikat – oznaka bez glutena označava da proizvod u osnovi ne sadrži gluten, ali može sadržavati tragove glutena, koji se u proizvod može prenijeti iz vazduha ukoliko se proizvod pakuje u istom prostoru u kojem se pakuju proizvodi koji sadrže gluten.
♦ Bez glutena (sertifikovano) ♦ Bez dodatog šećera ♦ Vegan
♦ Bez glutena (sertifikovano) ♦ Bez dodatog šećera ♦ Vegan
♦ Bez glutena (certificirano) ♦ Bez dodanog ...
♦ Bez glutena (sertifikovano) ♦ Bez dodatog šećera ♦ ...
♦ Bez glutena (sertifikovano) ♦ Bez dodatog šećera ♦ Vegan