Anđelika (Angelica archangelica) je biljka čije debele šuplje stabljike mogu porasti i do tri metra. Njen korijen se uglavnom koristi za liječenje manjih probavnih smetnji, vjetrova i nadimanja. Takođe se preporučuje kod bolova u stomaku i grčeva u crijevima. Korisna je kod kašlja, prehlade i gripe, jer podstiče iskašljavanje.

Ekstrakt korijena anđelike može ublažiti bolove u leđima i bolove izazvane gihtom i reumatizmom. Ulje korijena anađelike djeluje antibakterijski i protivgljivično. U narodnoj medicini anđelikom se liječi trovanje alkoholom i nikotinom, reuma i giht.

Usitnjeni listovi i stabljike mogu se koristiti kao začin i dodavati čorbama, varivu, salati i umacima. Imaju ugodan miris i ukus, isprva slatkast, zatim pomalo ljut i gorak. 

Anđelika raste na vlažnim livadama, u blizini rijeka i u svijetlim šumama. Ali kod nas je kao samonikla vrlo rijetka. Može se uzgojiti iz sjemena.

Nisu zabilježeni neželjeni efekti, ali anđeliku ne treba uzimati tokom trudnoće i dojenja, kod povećanog šećera ili uz dodatke za sprečavanje zgrušavanja krvi. Korijen ne treba sami da berete, jer se lako može zamijeniti štetnom biljkom.

Čaj protiv probavnih smetnji, prehlade i kašlja

Sastojci: 1 kafena kašika korijena anđelike, 2 dl vode

Priprema: Prelijte korijen anđelike vodom i zagrijevajte do ključanja. Skloniti sa vatre, poklopiti i ostaviti da stoji pet minuta i procijediti. Podijeliti u dvije doze i popiti tokom dana.