Cimet jača srce, oživljuje nerve, osvježava krv, pomaže kod slabe probave, smanjuje pretjeranu kiselinu i sluz u želucu, pomaže liječenju proliva, krvarenja iz materice, prejake menstruacije, protiv gihta. Pomaže dijabetičarima tipa II jer utiče na insulin i reguliše nivo šećera u krvi. Cimet zagrijeva tijelo, konzumira se uz čaj i tradicionalno se koristi za olakšavanje prehlade i gripa.
Začin cimet je u stvari aromatična kora tropskog drveta Cinnamomum verum. Cimet je porijeklom iz Azije, postoji nekoliko vrsta ove biljke ali se kao začinske koriste se cejlonski i cimet kajsija, poznat i kao kina-cimet.
Cimet se dobija tako što se iseče stablo, zatim se pusti da fermentira umotan u kokosove asure, zatim se guli spoljna kora, odstrani srednja, a upotrebljava nežna unutrašnja kora, deset takvih kora uvijaju se jedna u drugu i suše se najprije u sjenci a zatim na suncu.